Rekordtidigt för bi att komma ut i vårsolen.

Vintergäck med bi 26 feb 2019

Idag 26 februari 2019 är det full fart  framför kuporna. 12 grader i skuggan och över 20 grader i solgasset.

De letar efter blommor nu. Vintergäck finns.

Hoppas värmen håller i sig.

Bi ute 26 feb 2019

Preben Kristensen om Apigard (Feb 2016) 

Jag kan inte uttala mig å SBR:s vägnar, och kan därför inte heller säga om SBR har någon officiell åsikt om Apiguard. Däremot kan jag uttala mig om min åsikt och om vad jag känner till när det gäller användning av Apiguard i vårt klimat.

På den här länken finns den information om produkten som tillhandahålls av tillverkaren (Vita Europe): http://www.vita-europe.com/products/apiguard/.

Den höga effektiviteten som anges av Vita har inte uppnåtts i studier som gjorts under nordiska klimatförhållanden, utan studier i t.ex. Irland och Sverige har visat på effektivitet kring 85%.

Som jag skrivit i såväl Bitidningen som Gadden är min åsikt att Apiguard ska användas enligt anvisningarna och rekommendationerna. Dessa framgår av produktresumén, som kan laddas ned från Läkemedelsverkets webbplats) och som du finner bifogad detta mail.

Jag känner inte till några studier om långsiktig påverkan på bina/bisamhällena. Men det finns en studie som visar att tymol (den aktiva substansen i Apiguard) kan ge påverkningar på bin som i sin tur kan påverka bisamhällets hälsa under den tiden behandling pågår (och under den tiden påverkade bin finns kvar i samhället). Se bifogade artikel av Boncristiani m.fl.

Enligt de bedömningar jag känner till verkar det dock inte finnas några större problem när det gäller långsiktig påverkan. Däremot kan behandling med Apiguard (i synnerhet vid höga temperaturer) leda till att bina blir oroliga, yngel städas ut och drottningen slutar lägga ägg. Detta anges i produktresumén, och framgår även av olika studier, t.ex. den som beskrivs i bifogade artikel av Flobis m.fl.).

____________________________________________________________________________________________________________________________

Här kommer en liten film  från vår nya medlem Elin Himmerland. Bina har precis upptäckt jättebalsamin, därav det gulvita strecket i nacken. Elin noterade att samtliga bin som är på väg ut ur kupan stannar upp och ”putsar” ögonen innan de flyger iväg.  Tjejen till vänster i flustret fläktar väl ut värme och fukt, men damen längre ut på flustret vet Elin inte vad hon sysslar med. Antingen har hon hamnat lite fel (för där ute kan det väl knappast göra någon nytta?), eller så handlar det om någon form av doftspridning?

Men huvudfrågan är varför bina tvättar ögon och mun innan de flyger iväg? Är det någon som vet varför så ta kontakt med  vår ordförande. Hittas under ”Bli biodlare”.

Varför torkar de sig om huvudet innan utflygningen?

148 views

 


Hans Olof Holm (Storbiodlare Hunnebergs Bigårdar) kommenterar:

Fascinerande att sitta vid flustret och betrakta bina. Jag kan glömma bort mig hur länge som helst där. Jag tycker Elins beskrivning är riktig. De tvättar, eller snarare dammar, av sina stora ögon också. Åtminstone vid behov. De har ju inga skyddande ögonlock eller tårvätska som vi. På de fina bilderna som Fabricius bifogade ser man tydligt att de istället har skyddande päls på sina stora fasetter. Drönarna sitter ibland riktigt länge och fejar sig. Deras ögon är ju kolossala jämfört med arbetsbinas. Och dessutom bär deras antenner 10 ggr fler luktsensorer än arbetsbinas (30 000 vs 3000). Antennerna fungerar även som hastighets- eller vindmätare. Det sitter en sensor vid antennfoten som känner av vinkeln på antennen. Det kan inte vara lätt att gå igenom en myllrande bikupa utan att få diverse föroreningar i all päls. Så det är kanske inte så konstigt att de behöver kolla upp att allt är helt, rent och fungerar som det ska, innan flygning. Mina tankar går till den nogranna rutinkollen ett flygplan måste genomgå innan start.


Lotta Fabricius Kristiansen   (Vikarierande utvecklingskonsulent)  svarar:

Det var en spännande fråga. Det du ser tror jag är att bina rensar sina antenner men att det ser ut som att de tvättar huvudet. På frambenen har bina specialdesignade antennrengörare. Antennerna använder bina som ”näsa” och dessa tvättas regelbundet.

Jag bifogar ett par bilder så kan du tydligt se detta.På bild 16 ser du antennerna i närbild och på bild 24 ser du benen och särskilt frambenen med bild på ”antennrengöraren”. 

Vänliga hälsningar  Lotta

Binas luktsinne

Binas uppbyggnad benen


Nu börjar vi alla att skörda vår honung.  Du vet väl hur man ympar den istället för att röra den väldigt mycket för att få den len  Beskrivningen fanns i Bitidningen

1. Köp en Mantorpshonungsburk eller införskaffa en burk med honung du vet är len och fin utan kristaller.

2. Ha burken i rumstemperatur så att du kan få ut honungen

3. Ta 2 burkar nyslungad honung och blanda med 1 burk av den inköpta honungen. Rör hop dessa burkar med vispen och deg verktygen.

4. In i kylen  med alltihop +8  grader och låta den stå där minst 12 h

5. Ta ut och rör återigen med vispen så att den blir mjuk och fin

6. In i kylen med blandningen återigen (+8 grader) i minst 12 h.

7. Ta ut blandningen  och rör om blandningen återigen med vispen. Tippa ner blandningen i nyslungade honungen. Rör ordentligt!

8. Låt stå helst i 14 grader i 4 h. Ta bort eventuellt skum överst.

9. Tappa  därefter upp och burka  honungen. Har du flera kärl med nyslungad honung använder du botten satsen till nästa kärl. De nytappade burkarna låter du stå svalt  (omkring 12 grader)

10. Efter några dagar har honungen i burkarna kristalliserat sig på samma sätt som den burk du köpte först. Med detta sätt rör man endast en gång i honungen och får väldigt len honung!

Lycka till   / Bengt Åhlander  som fått instruktionerna av  Magnus Krantz

 

Här är några färska bilder på bin av Stefan Lindberg

I senaste Bitidningen Nr 5 och även i Nr 3 beskrivs hur man kan bekämpa Varrao med tymol ihop med oxalsyra eller utan oxalsyra.

Något för vår förening att tänka på kanske.

Bengt Haglund från Mälaröarnas bf    (50 bisamhällen) har använt detta sedan 2011  och har mycket goda resultat

Gå gärna in på Apiguard och läs mer om tymol från tillverkaren Vita.

Det köps på apotek enbart

Ordförande Rikard berättar att idag den 18 april har han gått igenom sina kupor och hittar 6-7 ramar med larver. Stark utveckling redan nu.

Dags alltså att kolla igenom sina kupor .

Bi på vitsippa__Bengt

Frukosthonung

Här är ett nytt sätt att få honung på frukostbordet. Från hotell i Rom